Herdenken en vieren: films en tentoonstellingen

De laatste jaren zijn er enkele jeugdfilms verschenen met begeleidend educatief materiaal over de Tweede Wereldoorlog.

Lesmateriaal bij films over WOII
  • Het boek Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens werd in 2014 in de bioscopen getoond. Voor het voortgezet onderwijs werden speciale krantjes verspreid en een digitale les.
  • Het bekende boek Oorlogswinter van Jan Terlouw is ook verfilmd, bekijk de site voor divers materiaal.
  • De film Het bombardement biedt via Codename Future lesmateriaal aan.
  • Bekijk het onderzoeksverslag over het gebruik van speelfilms over de Tweede Wereldoorlog in de klas.
  • Movies that matter biedt lesmateriaal aan om met andere ogen naar films te kijken. Zo is er een algemene lesbrief verschenen bij Schindler’s list. Ook bij de film Süskind hebben ze lesateriaal.
Online tentoonstellingen

Op tweedewereldoorlog.nl/onderwijs vind je informatie over gastsprekers, musea, te bestellen materiaal en digitale lessen.

In de Rotterdamse Kunsthal was de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen te zien. Door te klikken op een van de voorwerpen krijg je meer informatie. Je kunt een zwarte SS-vlag bekijken en de ring voor Roza, die Siem Vos in Auschwitz voor zijn vrouw Roza liet maken. Bij elk voorwerp kun je doorklikken op foto’s en meer tekstinformatie krijgen.

Je kunt de eerste vijf dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland volgen. De online tentoonstelling brengt alle gebeurtenissen per dag en regio zo goed mogelijk in kaart. Door op een radio te klikken kun je bijvoorbeeld het nieuwsbericht van de Duitse inval beluisteren. Van de laatste bezettingsdagen is een vergelijkbare site gemaakt.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief