Herdenken en vieren op tv en digibord

Met een zekere regelmaat zijn er op televisie series over de Tweede Wereldoorlog te zien. Hierbij een aantal lesideeën.

Voor volwassenen en bovenbouw vo:
  • Rond de jaarwisseling 2009-2010 zond de NPS een negendelige serie uit met de titel De oorlog. De uitzendingen zijn nog steeds relevant.
  • In januari en februari 2017 zond Omroep Max de vierdelige documentaireserie Het was oorlog uit. Deze serie gaat over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven. De portretten van deze mensen lopen uiteen van slachtoffers naar daders, van goed naar fout en het gebied daartussen.
Voor onderbouw: 13 in de oorlog

Voor de onderbouw is de serie 13 in de oorlog zeer geschikt. Er zijn dertien afleveringen en er is een spel te spelen. De focus ligt op Nederland en op wat jongeren in de oorlog hebben meegemaakt. Er zijn uitzendingen met als titel Bezetting, NSB, Verraad en verzet, Joden, Hongerwinter en Bevrijding.

Histoclips

Via Schooltv is er ook een dvd met een handleiding en opdrachtenboekje te bestellen. Heel geschikt zijn de afleveringen van Histoclips over de Tweede Wereldoorlog. Op Schooltv.nl kun je zoeken op ‘histoclips’ en filteren op ‘wereldoorlogen’ om de afleveringen van vijftien minuten te vinden. Enkele titels zijn: Hoe kwam Hitler aan de macht?, Holocaust en Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Op de site van Schooltv vind je via de zoekterm ‘wereldoorlog’ clips en fragmenten van programma’s als 13 in de oorlog, Ten oorlog! en Het Klokhuis: Kleine handen in een grote oorlog.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief