Herdenken en vieren: persoonlijke verhalen en Anne Frank

Op 4 mei herdenken we oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid. In deze periode wordt er op veel scholen aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Hierbij lesideeën voor in de klas:

Persoonlijke verhalen
  • Een bijzonder verhaal is het waargebeurde verhaal van Ellis en Bernie over een Scheveningse liefde in oorlogstijd. Het is een lespakket over discriminatie en Jodenvervolging voor de onderbouw van het vmbo. Het lesmateriaal bestaat uit een korte film (30 minuten), een serie filmclips, zes lessen, een docentenhandleiding en een werkboekje.’
  • Via De oorlog van mijn oma kun je de verhalen beluisteren en bekijken van zes slachtoffers van de Jodenvervolging. De verhalen worden verteld door hun kleinkinderen verteld. De verhalen hebben titels als: Bij de bevrijding weeg ik 26 kilogram en Had u maar niet met een Jood moeten trouwen.  
  • Via sites als joodsmonument.nl en joodskindermonument.nl kun je gegevens van Joodse slachtoffers inzien. Zo kun je daar het verhaal van Roosje van Dien-Kroon nalezen. Met haar man, Nathan van Dien, had ze een winkel in Alphen aan den Rijn. Op 30 september 1942 werden ze opgehaald en via Westerbork weggevoerd. Ze overleefden de oorlog niet. Van hun verhaal is een theaterstuk gemaakt dat ook in Westerbork is opgevoerd. Op de site van 4en5mei.nl kun je het monument met de namen van Roosje en Nathan vinden. Op die site zijn alle oorlogsmonumenten van Nederland verzameld. Je kunt een verhaal bij een monument uit je eigen omgeving maken.
Anne Frank

Op de website van Anne Frank Stichting vind je veel educatief materiaal. De Anne Frank Stichting heeft ook twee stripboeken uitgebracht, De Ontdekking en De Zoektocht. Er zijn klassensets te bestellen en er zijn digitale lessen bij beide strips ontwikkeld. Ook is er een grafische biografie over Anne verschenen.


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief