Digilessen over Kinderrechten

Ieder kind heeft rechten! Zo heeft iedereen tot achttien jaar recht op schoon water, onderwijs en goede voeding. Maar ook recht op privacy, het hebben van een eigen mening en op informatie. Al deze rechten zijn vastgelegd in een speciaal verdrag dat geldt voor álle kinderen tot achttien jaar: het VN-Kinderrechtenverdrag. Hierbij is een gratis digiles ontwikkeld, die leerlingen uit groep 7 en 8 informeert over kinderrechten, want UNICEF vindt het belangrijk dat kinderen weten welke rechten zij hebben, zodat zij voor zichzelf en voor kinderen wereldwijd kunnen opkomen.

Maak je eigen film!

Deze digiles geeft handvatten om kinderrechten in Nederland en in de rest van de wereld klassikaal te bespreken. Kinderen die hun rechten kennen, kunnen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelfs in het Kinderrechtenverdrag opgenomen dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun rechten. Een mooi moment om daar bij stil te staan is 20 november, de Internationale dag voor de Rechten van het Kind. Onderdeel van de digiles is de praktische verdieping, waarbij leerlingen in één les leren hoe ze eenvoudig een film kunnen maken met de UNICEF Mini Movie Maker-app. 

Hoe is het om als kind te vluchten?

Het conflict in Syrië heeft er toe geleid dat veel families hun huis moeten verlaten, omdat het niet langer veilig is om te blijven. Meer dan vijf miljoen Syriërs - waarvan meer dan de helft kind is - zijn als vluchteling geregistreerd in omliggende landen, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. Nederlandse kinderen krijgen dit ook vaak mee. Ze zien het in de media en het onderwerp gaat hen vaak aan het hart. UNICEF heeft een digitale les over kinderen op de vlucht ontwikkeld. De les informeert scholieren over de situatie van kinderen op de vlucht en geeft handvatten om het onderwerp klassikaal te bespreken. Start de les gratis en eenvoudig via deze link.

Aanmelden


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief