1 op de 12 jongeren is psychisch ongezond

In 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond, dit blijkt uit vragen die jongeren hierover hebben beantwoord. Tien jaar eerder was dit nog 7 procent. Uit de Gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat ruim een derde van deze psychisch ongezonde jongeren in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen een depressie heeft gehad.

Vragen over gemoedstoestand

Het CBS heeft de psychische gezondheid gemeten door jongeren vijf vragen te stellen over hun gemoedstoestand, waaronder ‘Voelde jij je erg zenuwachtig?’ en ‘Zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?’. Daar konden ze zes antwoorden op geven, variërend van ‘nooit’ tot ‘voortdurend’.

Oudere jongeren vaker psychisch ongezond

Meisjes kampen vaker met psychische ongezondheid dan jongens, met een verschil van 11 procent tegen 6 procent. Daarnaast komt psychische ongezondheid vaker voor onder 18- tot 25-jarigen dan onder 12- tot 18-jarigen.

Ongezonder over het algemeen

Van psychisch ongezonde jongeren beoordeelt 65 procent de eigen gezondheid als minder goed. Dit terwijl het merendeel van de psychisch gezonde jongeren wel een goede gezondheid ervaart. Dit patroon is in de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd.

Kijk voor meer informatie op cbs.nl


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld