Eva (11) is Voorleeskampioen

Foto: De Nationale Voorleeskampioen 2017 Eva Koning leest voor. © Jørgen Koopmanschap

De vierentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door de 11-jarige Eva Koning uit het Noord-Brabantse Prinsenbeek.

De Nationale Voorleeskampioen

Eva mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2017 noemen. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Eva voor uit het boek Spinder van Simone van der Geest. Voorzitter Hans Hagen vond dat Eva het publiek betrok bij haar verhaal door 'goed de zaal in te kijken en haar toon aan te passen aan wat ze voorlas.' Eva de Koning zit op KBS De Griffioen in Prinsenbeek. Net als de andere finalisten moest ook zij onvoorbereid voorlezen uit het spannende Eilanddagen van Gideon Samson.

Kinderdirecteur

Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Eva het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Dagboek van een Muts

In totaal deden er dit jaar ruim 3.206 schoolkampioenen - geselecteerd uit 230.000 leerlingen - uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Favoriete schrijver was dit jaar wederom Roald Dahl. Maar liefst 254 schoolkampioenen lazen voor uit een boek Dahl. Het meest voorgelezen boek van 2017 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renée Russell. Bijzondere gasten dit jaar waren de finalisten van De LeesVertelwedstrijd, een talentenjacht voor dove en slechthorende kinderen.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De jury van de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2017 bestond uit: juryvoorzitter Hans Hagen (De kinderboekenambassadeur), Tamara Seur (presentatrice NOS Jeugdjournaal), Mirjam Oldenhave en Thijs Goverde (allebei kinderboekenauteurs).


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld