Helft pubers niet goed uitgerust ’s morgens

Bijna de helft van alle pubers (14-17 jaar) voelt zich niet goed uitgerust ’s morgens, zo blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Het nieuwe gratis lespakket Charge Your Brainzzz leert scholieren over het belang van slaap voor gezonde hersenen.

Effect op leerprestaties

Bijna de helft van alle pubers (14-17 jaar) voelt zich niet goed uitgerust ’s morgens, zo blijkt uit het slaaponderzoek dat is gepubliceerd door de Hersenstichting. Slechte slaap heeft effect op leerprestaties, stemmingen, risicogedrag en ongezonde eetgewoontes van jongeren.

Enkele uitkomsten uit het onderzoek

  • Pubers blijken wel lang genoeg te slapen (90%), maar niet altijd goed genoeg
  • Bijna de helft van alle pubers (44,3%) voelt zich ’s morgens niet goed uitgerust
  • 1 op de 5 pubers geeft aan overdag slaperig te zijn (18,1%)
  • 1 op de 6 pubers doet zelfs overdag nog een dutje (16,7%)
  • Symptomen van slapeloosheid beginnen al in de groep pubers van 14-17 jaar: bijna een kwart van de pubers heeft moeite met doorslapen als ze ‘s nachts wakker worden (24,1%) en 1 op de 6 pubers heeft moeite met in slaap komen (16,3%)

Charge Your Brainzzz

Het lespakket is ontwikkeld door de Hersenstichting in samenwerking met slaap-onderzoeksbureau Chrono@Work. Het pakket informeert middelbare scholieren over het belang van slaap voor gezonde hersenen en stimuleert hen hun eigen slaapgedrag te verbeteren.

Marijke Gordijn, chronobioloog en directeur van Chrono@Work: “Met het lespakket helpen we jongeren aan betere slaap, bijvoorbeeld met tips als het vermijden van energiedrankjes, niet te veel licht in de avond en sporten voor het slapengaan”.

Serious game

Charge Your Brainzzz bestaat uit drie lessen met analoge leermiddelen in spelvorm; een website, animaties en een serious game, waarin jongeren in een virtuele omgeving de slaaptips in praktijk toe moeten passen. Het lespakket sluit aan op de lesstof over de hersenen, zenuwen en waarneming uit het tweede leerjaar biologie vmbo-t, havo en vwo.

Leraren kunnen het lespakket gratis downloaden op www.chargeyourbrainzzz.nl.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld