Junior Innovation Challenge

Foto: Kraandynamo

Voor de Junior Innovation Challenge werden jongeren tussen de 10 en 16 jaar uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken voor een alledaags probleem. De winnaar is Gronopla.

Gronopla

Gonopla is een studiemaatje die je helpt met leren. Zo laat het zien hoeveel tijd je aan een vak moet besteden en hoe je je tijd het beste kunt inplannen.

De negen andere finalisten op een rij:

  • Bril voor dove mensen - Een bril met geluidsherkenning, een scanner en een doorzichtig beeldscherm. Het zet spraak van degene die je aankijkt om in tekst en toont dat op het beeldscherm. 
  • De autonome Wastecatcher - De autonome Wastecatcher begeeft zich door grachten en rivieren om die weer schoon te maken. Gaten in de onderkant van de vuilvanger zorgen ervoor dat water er automatisch uitloopt. 
  • Diabetesalarm - Met het diabetesalarm hopen de bedenkers levens te redden. De diabetespatiënt draagt een oorring die de bloedsuikerspiegel meet. Zodra die te hoog of te laag is, geeft het knopje aan de ring een piepsignaal. 
  • Watch-Me - Dit slimme horloge helpt blinde mensen op weg door middel van gps en stemherkenning, en is met een magneet op te laden. 
  • Ca-drone - De ca-drone moet de wereld vrij maken van chemisch afval door afval op te sporen. Zodra hij iets heeft gedetecteerd, stuurt hij een signaal naar onderzoekers die het afval vervolgens kunnen opruimen.
  • Gebarentaal-app - Deze app vertaalt gebarentaal naar de vijf meest gesproken talen. Als het aan de bedenkers ligt, is de app binnenkort gratis te verkrijgen.
  • Intelligent Seeing-Eye Stick (ISES) - Een blindenstok die verbonden is met een app op je telefoon. Vertel de app waar je naartoe wilt en de app zal je via de stok naar je bestemming leiden. 
  • Hightech afvalscheidende prullenbak - Een slimme afvalbak waar je alles in kunt gooien. De bak is voorzien van een scanner die communiceert met een grijparm. Het afval dat in de bak wordt gegooid, wordt door de grijparm automatisch gescheiden.
  • Kraandynamo -  Deze slimme dynamo plaats je in het afvalputje en wekt zelf groene energie op. Zodra er water langs loopt, wekt de dynamo stroom op.  

Pitchen voor jury

De halvefinalisten pitchten hun idee voor een jury. Tot de jury behoren onder anderen Janneke Niessen, ondernemer, investeerder en auteur van ‘Project Prep’, Tim van der Wiel (19), oprichter van Snapchat-marketingplatform GoSpooky, en Koen Walet (12) en Thomas Dijkstra (13) – het winnende team van vorig jaar.

‘Jongeren met vernuftige ideeën’

Een bril voor dove mensen, diabetesalarm en gebarentaal-app zijn drie van de tien uitvindingen die meedingen naar een finaleplaats. ‘Goede ideeën zijn niet voorbehouden aan volwassenen, bedrijven of instellingen’, zegt Marlies van den Heuvel-van Foeken, Manager Health & Public Service Accenture NL. ‘Jongeren hebben heel vernuftige ideeën. Om creativiteit onder deze doelgroep te stimuleren, organiseren wij in samenwerking met verschillende partners de Junior Innovation Challenge.’

Corporate Kids Challenge

Tijdens de Junior Innovation Challenge vindt ook de Corporate Kids Challenge plaats, waaraan de klassen van halvefinalisten meedoen. Zij krijgen een maatschappelijk vraagstuk voorgelegd en brengen daarover advies uit. Onder andere het Nederlands chemiebedrijf DSM en financiële dienstverlener APG leggen een uitdaging voor.

Kijk voor alle deelnemers van de Junior Innovation Challenge op juniorinnovationchallenge.nl


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld