Kindercolleges over wetenschap en natuur

Waarom is wetenschap belangrijk? Wetenschapsjournalist Diederik Jekel geeft antwoord in één van de kindercolleges die eind september van start gaan. De Museumjeugduniversiteit organiseert dan samen met Batavialand vier kindercolleges. Nieuwsgierige kinderen tussen de acht en twaalf jaar kunnen de colleges volgen in Batavialand te Lelystad.

Vragenvuur

De colleges duren om en nabij een uur en hebben een bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op de Zuiderzee. De sprekers zijn wetenschappers uit de academische wereld, conservatoren of experts uit een bepaald vakgebied. Voor ieder college is een prikkelende vraag het uitgangspunt, waarna de studenten al hun vragen of opmerkingen kunnen afvuren op de sprekers. Het resultaat is een wervelende collegereeks over wetenschap, natuur en Flevoland. De colleges vinden plaats op zondagmiddag om 12.30 uur, te weten op zondag 23 september, 14 oktober, 4 november en 16 december 2018.

Experts

Experts van Natuurmonumenten, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer geven antwoord op verschillende vragen. Zo vertelt boswachter Mikal Folkertsma over een dag uit zijn leven als boswachter bij de Oostvaardersplassen. Komt Hetty Klavers uitleggen hoe gevaarlijk het is om in Flevoland te wonen en laat Rita Oppenhuizen zien waarom de eilanden van de Marker Wadden goed zijn voor het water. De laatste in de reeks is Diederik Jekel, die antwoord geeft op de vraag: ‘Waarom is wetenschap belangrijk?’

De collegereeks van Batavialand bestaat uit vier colleges en kost € 20,- per reeks. Op www.museumjeugduniversiteit.nl kunnen studenten zich direct inschrijven.

De jongste universiteit van Nederland

De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden. Inmiddels worden er jaarlijks in meer dan 50 musea kindercolleges gegeven. Echte wetenschappers, onderzoekers, vakspecialisten en experts geven tijdens de collegereeks antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Wat is een Japanse prent? Wanneer ben je volwassen? Hebben dieren een biologische klok? Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen. Aan het begin van de reeks krijgen de studenten van 8 tot en met 12 jaar hun eigen collegekaart en aan het eind het MuseumJeugdUniversiteit-diploma.

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld