Leraren PO staken op 27 juni

Basisschoolleraren zijn het zat en leggen daarom op dinsdagochtend 27 juni een uur het werk neer uit protest tegen de lerarentekorten, werkdruk en slechte salarissen. Omdat de basisschoolleraren twintig procent minder verdienen dan hun collega’s in het middelbaar onderwijs, geven ze op 27 juni twintig procent minder les. De deuren van de scholen gaan een uur later open. Dit meldt het AD.

Hoge werkdruk en laag salaris

Naast het lagere salaris kampen veel basisschoolleraren met een hoge werkdruk en krijgen ze er steeds meer taken bij. De komende jaren dreigt mede daardoor een fors lerarentekort.

900 leerkrachten te weinig

Nu al zijn er ongeveer 900 leerkrachten te weinig. Pabo-studenten geven naast hun stage en opleiding vaak al les voordat ze hun diploma halen. Bij zieke leraren moeten kinderen noodgedwongen thuisblijven, omdat er niet genoeg vervangers zijn.

Steun

Hoeveel scholen aan de actie meedoen, is nog niet duidelijk. PO in Actie verwacht veel steun. De PO Raad, Algemene Vereniging Schoolleiders, Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs en FvOv (vakbond voor vakleerkrachten) roepen hun leden op mee te doen met het de actie.

41.000 leerkrachten

De problematiek raakt de hele samenleving, meent PO in Actie. ,,Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs,’’ aldus woordvoerder Jan van de Ven. PO in Actie kreeg de afgelopen maanden ruim 41.000 leerkrachten op de been.

PO Front

Op de website PO Front staat een petitie, waarin leerkrachten pleiten voor meer salaris en minder werkdruk. Ze vragen ook steun van ouders. Het is volgens Van de Ven nu niet aantrekkelijk om docent te worden, Den Haag moet volgens hem daarom echt met geld over de brug komen. Sophie Hilbrand heeft twee kinderen op de basisschool en werpt zich op als ambassadrice van PO in Actie.

Handtekeningen

PO in actie heeft geen vertrouwen in Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs), daarom wil de actiegroep de handtekeningen aanbieden aan premier Rutte. Tijdens een Kamerdebat haalde Sander Dekker zich eerder de woede van leraren op zijn hals door te betogen dat het werken met pubers op middelbare scholen zwaarder is dan met kleine kinderen op de basisschool. De actiegroep en alle vakbonden, roepen scholen op een leraar en ouder op de 27 juni naar Den Haag te sturen om de verzamelde handtekeningen te overhandigen.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld