Lesgeven in Syrisch vluchtelingenkamp 

Voor één keer verruilen juf Kares uit Rotterdam en meester Maikel uit Haarlem hun klas voor een klas in Jordanië. Samen met Renate Gerschtanowitz reizen zij af naar een bloedhete woestijn waar vluchtelingenkamp Al Za’atari ligt. Ze maken kennis met de kinderen van het kamp en maken voor even deel uit van het leven daar als ze zelf een les geven.

Gevluchte kinderen

Met hun reis vragen Kares en Maikel aandacht voor de vele gevluchte kinderen die niet naar school gaan. Via hen ervaren we dat onderwijs voor deze kinderen belangrijker is dan ooit. Sterker nog: het is een absolute noodzaak, omdat ze anders het risico lopen hun toekomst te verliezen. Want als je als kind álles hebt moeten achterlaten en in onzekerheid leeft, is naar school gaan belangrijker dan ooit. Het klaslokaal is een veilige plek, waar je hulp krijgt, waar je mag spelen en lachen en je je zorgen voor even kunt vergeten. School zorgt voor houvast, voor het gevoel dat er een 'later' kan zijn zonder oorlog en geweld. Een leven met kansen en mogelijkheden. Voor de kinderen in Jordanië is onderwijs een levensbehoefte.

Steun

En daarvoor komen Kares en Maikel in actie: zij kruipen voor even in de huid van een leraar in een vluchtelingenkamp en delen hun ervaringen met het Nederlandse publiek. Hun doel? Steun voor zoveel mogelijk gevulde schooltassen, waardoor meer kinderen naar school kunnen gaan. Hulp is en blijft daarbij hard nodig.

Juf in Actie wordt 14 oktober om 16 uur bij op SBS6 uitgezonden, gemaakt door Icare en UNICEF Nederland. Lees in de PrimaOnderwijs van november het uitgebreide interview met Maikel over deze ervaring.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld