Lokpremie docent verboden

Scholen die docenten met lokpremies naar hun school lokken, nemen een groot risico. Volgens de cao zijn zulke premies niet toegestaan, tenzij er afspraken over zijn gemaakt met de vakbond. Belangenvereniging VOS/ABB zegt het ministerie de premies kan terugvorderen van de school. Dit meldt het AD.

Welkomstpremie 

Het Andreas College in Katwijk biedt nieuwe leraren op de locatie Pieter Groen een ‘welkomstpremie’ van 10.000 euro. Wie op de locatie Rijnmond voor de klas wil, krijgt 6.000 euro. De school maakte echter geen afspraken met de vakbond, aldus een woordvoerder van Algemene Onderwijsbond. Het aantrekken van docenten met premies en lease-auto's gebeurt in grote steden al langer. De gemeente Rotterdam biedt nieuwe leraren een bonus.

Risico

De Onderwijsbond en belangenvereniging VOS/ABB zeggen dat de school een ‘fors risico’ neemt. Volgens een jurist van VOS/ABB staat in de cao voor leraren niets over welkomstbonussen. Scholen lopen daarom het risico dat de premies terugbetaald moeten worden. 

Duurzame oplossing 

Vakbond AOb raadt het helemaal af en wil een 'duurzame oplossing'. Met de bonussen wordt het lerarentekort niet opgelost, de docenten worden namelijk bij andere scholen weggepikt waardoor daar weer een gat ontstaat.

Kamervragen

Het ministerie kan nog niet laten weten of er actie wordt ondernomen op de premies. Eerst moeten Kamervragen die hierover zijn gesteld, beantwoord worden.

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld