Onderzoek alternatief voor rekentoets

De komende maanden wordt een alternatief voor de rekentoets voor vmbo, havo en vwo uitgewerkt. Dat meldt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.

Betrokkenen

De Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) is betrokken bij de uitwerking ervan, schrijft Dekker. Daarnaast zijn ook wetenschappers en deskundigen van het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) betrokken. Er wordt een tijdpad voor de uitwerking en invoering van het alternatief opgesteld.

Uitkomst verwacht rond zomer

De Kamer nam in december een motie aan waarin de staatssecretaris werd gevraagd te werken aan een vervanger voor de rekentoets. 'Als er een goed alternatief is, kan de rekentoets van tafel', aldus een woordvoerder van het ministerie. Zolang het alternatief er niet is blijft de rekentoets, aldus Dekker. Twee expertgroepen werken aan een alternatief, één voor het vmbo, de andere voor het havo en vwo. Dekker zal de uitkomst samen met de NVvW beoordelen. De uitkomst wordt dan rond de zomer naar de Kamer gestuurd.

Toets zou rekenonderwijs in weg zitten

Het voortgezet onderwijs zelf en nagenoeg de voltallige oppositie willen de toets van tafel hebben, omdat die het rekenonderwijs juist in de weg zou zitten en leerlingen daar vervolgens op zou afrekenen. De rekentoets is voorlopig alleen beslissend voor het behalen van het vwo-diploma.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld