‘Pesters populairder op middelbare school’

Op de middelbare school zijn leerlingen die pesten populairder dan op de basisschool. Dat stelt een onderzoek van de Radboud Universiteit onder meer dan 2.000 middelbare scholieren en 500 basisscholieren.

Populariteit pesters

In het onderzoek wordt onderscheidt gemaakt tussen slachtoffers, pesters, assistenten, aanmoedigers, verdedigers en buitenstaanders. Het blijkt dat pesten veel voorkomt op de middelbare school. Van de leerlingen geeft 10 tot 15 procent aan slachtoffer te zijn van pesten. Volgens klasgenoten is meer dan 30 procent een pester, assistent of aanmoediger van pesten. Op de middelbare school zijn pesters populairder dan verdedigers, vergeleken met de basisschool.

Inzicht in sociale relaties

Het lijkt er op dat pestgedrag op de middelbare school beloond wordt met populariteit en een slachtoffer verdedigen juist niet. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat jongeren steeds meer inzicht in de sociale relaties in hun klas krijgen naarmate zij ouder worden. Zij leren dat met name agressief gedrag, zoals pesten, er voor kan zorgen dat zij populair worden. Bovendien vinden middelbare scholieren het belangrijker om populair te zijn dan leerlingen op de bassischool.

Anti-pestprogramma’s

Opvallend is dat leerlingen op de middelbare school negatief zijn over pesten in het algemeen, terwijl zij het pesten van bepaalde klasgenoten niet sterk afkeuren. ‘Leerlingen praten dat weer goed met andere negatieve eigenschappen van het slachtoffer en de pesters keuren ze ook weer minder af omdat die populair zijn’, aldus gedragswetenschapper Loes Pouwels. Volgens Pouwels impliceren de bevindingen dat er anti-pestprogramma’s moeten komen die zich richten op de populariteit van pesters op de middelbare school.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld