Scholier achter door duur internet

Het hoge btw-tarief voor online leren zet een hele generatie leerlingen in het basis- en voorgezet onderwijs op achterstand. Dat stelt Simone Walvisch, vice-voorzitter van sectororganisatie PO-Raad, Meldt het AD.

Manifest

Samen met onder meer sectororganisatie VO-raad (voortgezet onderwijs) en ouderorganisaties presenteert ze 19 januari een manifest waarin wordt gevraagd om een btw-tarief van 6 procent op online leren. Het zou scholen 10 miljoen euro aan kosten schelen.

Boeken goedkoper dan digitaal lesmateriaal

Het lage btw-tarief van 6 procent geldt nu wel voor boeken, cd-roms en ander fysiek lesmateriaal, maar scholen betalen 21 procent btw over online lesprogramma’s. Walvisch: 'De logica ontgaat ons.' Ze stelt vast dat het hoge tarief scholen terughoudend maakt in het gebruik van digitaal lesmateriaal. 'Boeken zijn nu immers goedkoper. Als dat zo blijft, staan we straks op een enorme achterstand. Scholen kunnen nu maar mondjesmaat nieuwe dingen doen. Dat komt door de hoge kosten, maar ook doordat uitgevers van schoolboeken hun digitale middelen langzaam ontwikkelen, omdat er te weinig vraag is.' Ze verwacht dat de vraag naar digitale lessen vanzelf toeneemt als het btw-tarief omlaag gaat.

Digitaal onderwijs

Walvisch zegt dat leerlingen veel profijt hebben van digitaal onderwijs. Het stoomt ze klaar voor de samenleving waarin steeds meer digitaal gebeurt. 'Een automonteur draait geen bougies meer aan, die stelt een auto op de computer af.' Digitale lessen zorgen er bovendien voor dat leerlingen beter leren. Als ze rekensommen op het internet maken, leren ze meteen wat ze verkeerd doen en wordt de moeilijkheidsgraad van de sommen automatisch aangepast aan het niveau van de leerling. 'Daardoor kunnen leerlingen sneller leren', aldus Walvisch. Online oefeningen worden ook nog eens automatisch nagekeken, waardoor de werkdruk van leraren wordt verlicht.

Sneller internet

In het manifest vragen de organisaties ook om snel internet voor alle scholen, want dat is nu 'houtje-touwtje'. 'Sommige scholen werken nog steeds met een breedbandverbinding of internet via de kabel dat continu hapert.' Walvisch vindt het onbegrijpelijk dat er niet meer geld wordt gestoken in ICT in het onderwijs. 'We worden niet gezien als een sector die vooruit moet. Als mensen aan onderwijs denken, zien ze een romantisch beeld van een plattelandsschooltje voor zich. Daar moeten we vanaf.'

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld