Scholieren werken aan plasticvrije wateren

Maandag 9 september 2019 is het startschot gegeven voor drieëntwintig basisscholen uit zes Nederlandse steden. Zij nemen deel aan de eerste editie van De Battle en strijden tegen elkaar voor plasticvrije wateren. De wedstrijd is een initiatief van de Plastic Whale Foundation, met als doel jongeren bewust te maken van het plastic probleem en ze uit te dagen na te denken over creatieve oplossingen. 


Handen uit de mouwen steken

Niek Roozen en Sterre van Woudenberg, bekend van hun rol in de serie Brugklas, inspireren de scholieren om zelf de handen uit de mouwen te steken. Er doen 23 klassen van 23 verschillende scholen mee uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Den Bosch en Groningen. Hieronder een overzicht:

  • Amsterdam: Obs de Roos, School of Understanding, Montessorischool de Amstel, OBS de Punt, Pro Regeschool, OBS Universum en Spaarndammerhout
  • Rotterdam: OBS De Blijvliet, Minister Marga Klompeschool en St. Michaelschool 
  • Utrecht: Parkschool, Johan de Wittschool, De Hoge Raven en Vrije School Utrecht
  • Zwolle: De Ichtus, De Schatgraver en OBS de Campherbeek
  • Groningen: De Borgmanschool (klas 1 locatie: Vinkenstraat, klas 2 locatie: Jacobijnerstraat, klas 3 locatie: Warmoesstraat) en de Joseph Hadynschool
  • Den Bosch: KC Sterrenbosch en Oberon


De Battle

De Battle bestaat uit drie challenges:

  1. Verzamel: groep 3 t/m 8 verzamelt zwerfplastic in de omgeving. Hiermee zetten zij zich gezamenlijk in voor een schonere buurt.
  2. Vis: groep 7 of 8 gaat plasticvissen in eigen stad op de boten van Plastic Whale. De klas die het meeste afval uit het water haalt wint dit onderdeel van De Battle.
  3. Verzin: groep 7 of 8 verzint een creatief idee om hun school plasticvrij te maken. Met dit idee wordt er gestreden tegen andere klassen van deelnemende scholen.

Bekijk hier de video over de Battle


Plastic Slim Award

De klas die het meeste plastic afval inzamelt en vist en de meeste stemmen voor hun plasticvrije-school-idee verzamelt, neemt in november de Plastic Slim Award in ontvangst. Stemmen op de ideeën kan van 4 tot en met 19 november 2019 via missieplasticvrijwater.nl. De overwinning wordt gevierd met Niek en Sterre; tijdens een spontane VISSA in de klas.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld