VVN roept op auto te laten staan

VVN roept Nederland op om de auto één week te laten staan. Uit data van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL blijkt dat de drukte op de weg in september zorgt voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers.

Ga met de fiets naar school

Dit is de reden voor de oproep van Veilig Verkeer Nederland samen met Athlon om kinderen de eerste schoolweek niet met de auto naar school te brengen. Ga met de fiets, zodat de jonge scholieren wennen aan de nieuwe route en aan de nieuwe situatie.

Jongeren sneller afgeleid

In de weken direct na de start van de scholen vragen wij om alert te blijven bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties. Zodra het werk begint en ook de scholen starten, is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer. In de zomer rijden de helft minder auto’s op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar 8 miljoen auto’s. Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol. Als automobilist goed om te weten wanneer je ze eens een rare manoeuvre ziet maken.

Verkeersopvoeding thuis

“Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen”; aldus VVN-directeur a.i. Alphons Knuppel.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld