Waterstrijd tijdens Battle of the Beach

1000 basisschoolkinderen strijden op 23 juni 2017 langs de Nederlandse kust om de Battle of the Beach trofee.

Strijd tegen het water

Wie maakt het sterkste zandkasteel dat het langste standhoudt tegen de opkomende vloed? Bij de Battle of the Beach ervaren kinderen hoe belangrijk de strijd tegen ons water is. Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat we in Nederland nooit klaar zijn met het werken aan ons water. Ons land is goed beschermd, maar toch kwetsbaar. Het klimaat en de weersomstandigheden veranderen. Maar liefst 60 procent van Nederland kan overstromen. Soms hebben we veel te veel en soms veel te weinig water.

Veilig leven onder zeeniveau

Door kinderen uit groep 6, 7 en 8 zelf te laten ‘strijden tegen de zee’ willen waterschappen, rijksoverheid, provincies en bedrijven uit de watersector hen bewust maken wat het betekent om veilig te leven onder zeeniveau. Dat we trots mogen zijn op de Nederlandse waterkennis. En ze warm laten lopen voor werken in de watersector.

Waterkering bouwen

Alle leerlingen krijgen voorafgaand aan de Battle een gastles op school van een medewerker van het waterschap, onder het motto ‘Leer Ons Water kennen’. Op onswater.nl kunnen ze uitrekenen wat het overstromingsrisico in hun eigen straat is. Bij de Battle op het strand brengen ze in de praktijk wat ze hebben geleerd, bouwen hun eigen waterkering en gaan zelf de strijd aan met het water. De kinderen krijgen één uur de tijd om het sterkste bouwwerk te construeren. Daarna is het wachten welk zandkasteel het langst standhoudt.

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld